Art.23 din Legea nr.153/2017 prevede modalitatea şi condiţiile de acordare a sporului pentru condiţii vătămătoare şi periculoase după cum urmează:
”Locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr.I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare, a fiecăreia dintre instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau a fiecăreia dintre autorităţile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor Publice şi cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.”
Pentru stabilirea şi acordarea acestui spor a fost adoptat Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică centrală, prin HG nr. 34/2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 95/31.01.2018, astfel ca de la această dată procedura de urmat în vederea acordării acestui spor este dată de HG nr.34/2018, nefiind incidente dispoziţiile art.38 al.3 lit. a la stabilirea cuantumului sporului.
Potrivit art. 2 al Anexei 1 din HG nr.34/2018:
,, (1) Sporul pentru condiţii de muncă prevăzut în prezentul regulament se acordă, pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens, pentru timpul efectiv lucrat în locurile de muncă respective, în procent de până la 15% aplicat la salariul de bază, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli salariale din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.
(2) Evidenţa timpului lucrat efectiv în ore se ţine şi se certifică de către conducătorul fiecărui/fiecărei compartiment/structuri funcţionale, se avizează de către şeful ierarhic superior şi se aprobă de conducerea unităţii/instituţiei”.
În ceea ce priveşte categoriile de personal care beneficiază de acest spor, art.4 şi 5 din Anexa I din HG nr. 34/2018 prevede:
„Art. 4 - Cuantumul sporului se stabileşte prin aplicarea cotei procentuale, care nu poate depăşi 15%, asupra salariului de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat la locurile de muncă prevăzute în prezentul regulament cu respectarea prevederilor art. 13 alin. (1) din anexa nr. I lit. B "Reglementări specifice personalului didactic din învăţământ" la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 5 - Nominalizarea personalului care beneficiază de sporul pentru condiţii de muncă, fără depăşirea procentului de 15%, se face de către conducătorul ierarhic şi se aprobă de consiliul de administraţie, cu consultarea organizaţiilor sindicale afiliate la federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ sau a reprezentaţiilor salariaţilor la nivel de unitate/instituţie acolo unde nu există sindicate, cu respectarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu încadrarea în fondurile aprobate pentru cheltuieli salariale.”
Potrivit prevederilor art.1-3 din HG nr.917/2017, responsabilitatea acordării sporului pentru condiţii de muncă, stabilirea categoriilor de personal si stabilirea mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă precum si a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţiei”, în limitele prevăzute in anexa la aceasta hotărâre, revine ordonatorului de credite cu respectarea prevederilor art.25 din Legea cadrul nr.153/2017 şi cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuielile de personal din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat.
În litigiile de muncă, sarcina probei revine angajatorului, conform art. 272 din Codul muncii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu