luni, 9 octombrie 2023

Recomandări privind gestionarea situațiilor procesuale 2023

 În vederea gestionării corecte a situațiilor litigioase pe care unitatea școlară le are sau le poate avea, vă transmitem următoarele recomandări și modele de documente:


1. actualizarea Registrului de riscuri cu includerea unor măsuri privind tratarea riscului de existență a conflictelor de interese;
2. elaborarea / implementarea procedurilor de lucru privind gestionarea corectă a litigiilor pe care unitățile de învățământ/conexe le au sau le pot avea, în scopul îndeplinirii obligației de exercitare a tuturor căilor legale de apărare (întâmpinare, apel, recurs) pentru toate procesele în care unitățile de învățământ au calitatea de pârât și în scopul evitării dării în plată de hotărâri judecătorești neatacate în instanță;
3. păstrarea evidenței centralizatoare a situațiilor litigioase într-un Registru special, conform modelului anexat;
4. depunerea în termen a înscrisurilor solicitate de către instanțele de judecată cu adresă de înaintare, conform modelului anexat;
5. gestionarea corectă a dosarului electronic conform Acordului nr. 178/16.01.2020 intervenit între Tribunalul Hunedoara–ISJ-Hunedoara-Unități școlare/conexe, prin:
-înregistrarea Acordului Nr. 178/16.01.2020 în unitatea școlară/conexă;
-numirea prin Decizie internă a persoanei responsabile cu implementarea Acordului Nr. 178/16.01.2020, atunci când reprezentantul legal este indisponibil;
-verificarea permanentă a corespondenței prin posta electronică (inbox și spam) și a mesajelor de tip sms primite de la instanțele de judecată.
--------------------------------------------------------------------------------------


În vederea gestionării corecte a situațiilor litigioase pe care unitatea școlară le are sau le poate avea, vă transmitem anexat următoarea procedură necesară atunci când:

1.aţi primit o comunicare cu cererea de chemare în judecată;
2.aţi primit o citaţie;
3.aţi primit o comunicare cu sentinţa civilă pronunţată în dosar;
4.aţi primit o comunicare cu decizia civilă pronunţată în dosar, în general de către Curtea de Apel Alba.

Evidența centralizatoare a situațiile litigioase se ține de către unitățile de învățământ într-un Registru special, conform modelului anexat.

Înscrisurile solicitate de către instanțele de judecată se depun cu adresă de înaintare, conform modelului anexat.

1.Modul de lucru când ați primit o comunicare cu cererea de chemare în judecată !

Comunicarea vă informează de faptul că unitatea este chemată în judecată în calitate de pârât, în dosarul nr ____/____/_____ şi că unitatea are obligaţia de a depune ÎNTÂMPINARE în apărarea sa, în termen de ____ de zile de la primirea în unitate a comunicării (data poștei), sub sancţiunea decăderii dreptului de a mai depune probe şi de a invoca excepţii.
Cererea de chemare în judecată este documentul prin care o persoana fizică / juridică (sindicat, instituţie publică etc.) cheamă în judecată unitatea dumneavoastră pentru a fi obligată la (drepturi salariale neacordate, recalculare salarii, debite financiare, anulare acte administrative etc).
După ce aţi identificat obiectul cererii de chemare în judecată, unitatea școlară va completa ÎNTÂMPINAREA cu datele exacte din unitate, urmând ca apoi să o depuneţi la registratura instantei de judecată sau prin mijloace electronice.
Unitatea va completa actul cu orice informaţii utile în formularea apărării.
Se vor face un număr de 3 exemplare ale întâmpinării, sau mai multe (vezi indicaţiile din model), iar în situaţia în care există şi documente doveditoare de ataşat şi acestea se vor multiplica în tot atâtea exemplare ca şi întâmpinarea.
Notă: Întâmpinarea este un act care se depune o singură dată. Nu se face întâmpinare la fiecare citaţie pe care o primeşte unitatea.
Reglementare: Art. 205 C.Pr.Civ.
Scopul şi cuprinsul întâmpinării: Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul se apără, în fapt şi în drept, faţă de cererea de chemare în judecată.
Întâmpinarea va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, dacă reclamantul nu le-a menţionat în cererea de chemare în judecată. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dacă pârâtul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului;
c) răspunsul la toate pretenţiile şi motivele de fapt şi de drept ale cererii;
d) dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere, dispoziţiile art. 194 lit. e) fiind aplicabile în mod corespunzător;
e) semnătura.
Toate documentele din dosar se arhivează într-un dosar unic şi se urmăreşte cursul dosarului prin consultare pe site-ul http://portal.just.ro .
Centralizarea proceselor se ține într-un registru (letric sau electronic) - REGISTRUL DE EVIDENŢĂ PRIVIND SITUAŢILE LITIGIOASE.

2.Modul de lucru când aţi primit o citaţie !

Citaţia este documentul care vă informează de faptul că instanţa a acordat un termen la dosar iar unitatea școlară în calitate de pârât/reclamant, în dosarul nr. ____/____/_____ va depune orice alte documente solicitate de către instanţă pentru soluţionarea dosarului.
Dacă nu aveţi alte precizări exprese, nu aveţi nimic de făcut pentru termenul următor. De asemenea, dacă prin citaţie se solicită copii după acte, decizii, procese verbale etc, unitatea va face copii certificate conform cu originalul în 3 exemplare, urmând ca 2 dintre acestea să fie depuse la instanta de judecată (vezi instanţa care a emis citaţia).
Toate înscrisurile se depun cu cel puţin 5 zile înainte de termenul menţionat în citaţie. Nedepunerea documentelor solicitate de instanţă prin citaţie, se pedepseşte conform Codului de procedură civilă cu amendă judiciară.
Toate citaţiile se arhivează la dosarul iniţial şi se urmăreşte cursul dosarului prin consultare pe site-ul http://portal.just.ro/ .

3.Modul de lucru când aţi primit o comunicare cu sentinţa civilă pronunţată în dosar !

Sentinţa civilă vă aduce la cunoştinţă decizia Instanţei de judecată.
În situaţia în care unitatea nu este obligată la punerea în aplicare a ceea ce s-a solicitat de către reclamant, dosarul este finalizat, existând posibilitatea ca reclamantul să declare apel.
În situaţia în care unitatea este obligată la punerea în aplicare a ceea ce s-a solicitat de către reclamant, unitatea şcolară are obligaţia de a declara apel/recurs, în termenul precizat în sentinţă (10/15/30 zile de la comunicare).
Pentru forumularul de apel/recurs, puteţi consulta forumul inspectoratului școlar unde găsiți un model, act pe care unitatea îl va completa cu datele exacte din unitate şi din sentinţa civilă (numărul de exemplare necesare este precizat în model), urmând ca apoi să depuneţi înscrisurile direct la registratura instanței de judecată sau prin mijloace electronice.
Toate documentele din dosar se arhivează într-un dosar unic şi se urmăreşte cursul dosarului prin consultare pe site-ul http://portal.just.ro .

4.Modul de lucru când aţi primit o comunicare cu decizia civilă pronunţată în dosar !

Decizia civilă vă aduce la cunoştinţă hotărârea Instanţei de judecată în ceea ce priveşte declararea apelului împotriva sentinţei civile contestate.
În situaţia în care unitatea NU este obligată la punerea în aplicare a ceea ce s-a solicitat de către reclamant, dosarul este închis.
În situaţia în care unitatea este obligată la punerea în aplicare a ceea ce s-a solicitat de către reclamant, unitatea şcolară are obligaţia de a pune în aplicare dispoziţiile prevăzute în sentinţa civilă, în favoarea reclamantului.
Toate documentele din dosar se arhivează într-un dosar unic cu termen de păstrare PERMANENT.
Pentru eventualele nelămuriri şi solicitări de clarificări, puteţi lua legătura cu consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.


Modele cereri Civil si procesual civil Ghid justitiabili -modele de cereri in materia dreptului civil.pdf
si ghid justitiabili -modele de cereri in materia dreptului procesual civil.pdf

Accesează DOSARUL ELECTRONIC la adresa http://www.curteadeapelalbaiulia.ro

----------------------------
Mai multe:

viewtopic.php?f=150&t=21107
viewtopic.php?f=354&t=21614


Fisiere atasate:
 Procedura gestionare procese scoli.pdf [4.65 MB]
Descarcat de 22 ori
 PO Gestionarea situatiilor procesuale[ scoli2023].docx [51.75 KB]
Descarcat de 18 ori
 Modele acţiuni întâmpinări recursuri concluzi etc.pdf [266.21 KB]
Descarcat de 26 ori
SURSA: FORUMUL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN HUNEDOARA • Afiseaza topic - Recomandări privind gestionarea situațiilor procesuale 2023 (edu.ro)
_________________
Cu stimă,

Consilier juridic Ion NISTOR
E-mail: juridic@isj.hd.edu.ro;
Tel.: 0733996837

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 Vizitati   https://resursejuridice.blogspot.com/