duminică, 23 februarie 2020

Relaţiile profesionale ale consilierului juridic din inspectoratul școlar județean




Consilierul juridic este angajat al inspectoratului școlar pe bază de contract individual de muncă.

Fişa postului, care  este parte integrantă la Contractul individual de muncă, prevede:

Relaţii profesionale:
- ierarhice de subordonare: față de inspectorul şcolar general;
- de colaborare: cu inspectorii şcolari generali adjuncţi, cu personalul din domeniile funcţionale şi compartimentele instituţiei, cu personalul de conducere şi de execuţie din unităţile de învăţământ / unităţile conexe din judeţul Hunedoara;
- de reprezentare a instituţiei: în fața M.E.C., la toate instanţele de judecată.


Prin urmare, consilierul juridic are de subordonare numai față de inspectorul şcolar general și are relații de colaborare cu ceilalți angajați ai instituției (inspectori şcolari generali adjuncţi, cu personalul din domeniile funcţionale şi compartimentele instituţiei), precum și cu personalul de conducere şi de execuţie din unităţile de învăţământ/unităţile conexe din judeţul ....

Activitățile consilierului juridic vor fi coroborate permanent cu reglementările Legii nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic cu modificările si completările ulterioare, Statutul profesiei de consilier juridic cu modificările si completările ulterioare, Codul deontologic al profesiei de consilier juridic. În activitatea profesională consilierul juridic se bucură de protecţia legii, în condiţiile prevăzute de legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

În principal, consilierul juridic din Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara asigură apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale Inspectoratului Şcolar Judeţean ...., în conformitate cu Constituţia şi legile țării, reprezintă interesele legitime ale inspectoratului şcolar în faţa instanţelor judecătoreşti de orice nivel, asigură asistenţă şi consultanţă de specialitate inspectorului şcolar general, inspectorilor şcolari generali adjuncţi, compartimentelor din cadrul inspectoratului şcolar, precum şi unităţilor de învăţământ, la solicitarea acestora, acordă avizul de legalitate pentru actele cu caracter juridic ale inspectoratului şcolar.

Atribuțiile consilierul juridic sunt enumerate la adresa http://www.isj.hd.edu.ro/index.php/2-uncategorised/7-juridic.

Persoana care ocupă funcţia de consilier juridic la Inspectoratul școlar trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu modificările și completările ulterioare, ale Statutului profesiei de consilier juridic din 6 martie 2004, cu modificările și completările ulterioare și ale Codului deontologic al consilierului juridic. După încadrare, aceste acte sunt prioritare pentru activitatea consilierului juridic.

Apartenenţa consilierului juridic pe baza unui contract de muncă la Inspectoratul Şcolar Judeţean ... nu aduce atingere îndatoririlor sale profesionale, oportunităţii de a alege metodele de lucru sau posibilităţii de luare a unor decizii în plan profesional.

In exercitarea atribuţiilor sale, consilierul juridic se supune numai Constituţiei României, legilor în vigoare, codului de deontologie profesională şi statutului profesiei de consilier juridic.

Consilierul juridic este independent profesional şi nu poate fi supus niciunei presiuni sau îngrădiri de orice tip, fiind protejat de lege împotriva acestora.

Prin independenţă profesională se înţelege libertatea de acţiune şi de opinie care este limitată doar prin dispoziţii legale sau regulamente aplicabile profesiei de consilier juridic.

În concluzie, orice sarcină dată direct consilierului juridic de către persoanele mai sus menționate, cu excepția inspectorului şcolar general, urmează să fie respinsă, eventual redirectionată.

Actele normative din cuprinsul informării pot fi urmărite cu ajutorul platformei informatice Legis a ISJ, la adresa http://legistm.ro.

Drepturi de autor: Copyright © 2020 Ion Nistor. 
Toate drepturile rezervate, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completările ulterioare. Intregul continut este proprietatea exclusiva a autorului și nu poate fi reprodus, modificat, transferat, distribuit, republicat, copiat sau transmis în orice formã, incluzând dar nelimitandu-se la forma electronica, fără permisiunea scrisă a proprietarului.

 https://www.juridice.ro/729962/iccj-ril-admis-prestarea-activitatii-de-reprezentare-juridica-de-catre-consilierii-juridici.html