sâmbătă, 14 octombrie 2023

Dreptul la transport si alte facilitati-part. 2

Noțiuni  introductive privind Legea învăţământului preuniversitar

În Monitorul Oficial nr. 613 din 5 iulie 2023 a fost publicată  LEGEA nr. 198 din 4 iulie 2023 a învăţământului preuniversitar. Legea a intrat în vigoare la 03 septembrie 2023.

Așadar, actuala Lege a educației naționale nr. 1/2011 a fost înlocuită din luna septembrie cu două noi acte normative care au fost publicate în Monitorul Oficial și care fac parte din pachetul de legi ale educației „România Educată” (
Legea nr. 198 din 4 iulie 2023 a învățământului preuniversitar, și Legea nr. 199 din 4 iulie 2023 a învățământului superior).

 Legea prevede:

·       în domeniul educaţiei şi al formării profesionale prin sistemul naţional de învăţământ, dispoziţiile LEGII nr. 198 din 4 iulie 2023 prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative.

·       în caz de conflict între acestea se aplică dispoziţiile prezentei legi,

·       orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar următor celui în care a fost adoptată prin lege, cu excepţia stării de alertă, urgenţă sau asediu,

·       în termen de 8 luni de la data intrării în vigoare, Ministerul Educaţiei stabileşte, prin ordin al ministrului educaţiei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, măsurile aplicabile la nivelul sistemului naţional de învăţământ şi elaborează metodologiile, regulamentele şi alte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi.

Totodată, până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor şi a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 198/2023 se aplică dispoziţiile privind organizarea, funcţionarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi desfăşurarea procesului de învăţământ aflate sau intrate în vigoare la data de 1 septembrie 2023, potrivit Ordinului nr. 6.072 din 31 august 2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior.

2.

Dreptul la transport şi alte facilităţi  potrivit  Normelor metodologice din 8 septembrie 2023 privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar, cu metroul şi naval pentru elevi (aprobate prin H.G. nr. 810 din 8 septembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 8 septembrie 2023).

2.1.          Schimbări preconizate, prevăzute în nota de fundamentare (Nota de Fundamentare - HG nr. 810/08.09.2023 (gov.ro)) 

Prin intermediul Legii nr. 198/2023 s-au efectuat anumite modificări atât în ceea ce privește facilitățile acordate, cât și modul de acordare al acestora, astfel:

       s-a introdus o nouă categorie de beneficiari de gratuitate la transport și anume, elevii înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin;

      s-a prevăzut faptul că elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul.

      s-a specificat faptul că dovada calităţii de beneficiar al gratuităţii la transport se face prin  intermediul cardului naţional de elev sau prin orice alt înscris, emis de unitatea de învăţământ, din care rezultă calitatea de elev, spre deosebire de modul de lucru actual în care dovada calității de elev se face prin intermediul carnetului de elev.

 

Aceste modificări legislative au impus dezvoltarea unor soluții de acordare a facilităților pentru elevi.

             În acest sens s-au prevăzut în cadrul actului normativ alte modalități de identificare ale elevilor, respectiv până la data la care se va introduce cardul naționale de elev.

            De asemenea s-a prevăzut confirmarea calității de elev în mediul online în cazul în care datele de identificare vor fi puse la dispoziția operatorilor de transport feroviar și cu metroul.

            Acest act normativ are un impact social în sensul că va lărgi aria beneficiarilor de gratuitate la transportul pe calea ferată, respectiv al elevilor care sunt înscriși în cadrul Registrului special al unităţilor de învăţământ preuniversitar, elevi care în prezent nu beneficiază de aceste facilități.

Aceste norme metodologice lărgesc  aria beneficiarilor de gratuitate la transportul pe calea ferată cu categoria de elevi anterior menționată, categorie care, nu poate beneficia de gratuitate în lipsa normelor metodologice aprobate, ceea ar crea o discriminare în rândul elevilor.

 H.G. nr. 810 din 8 septembrie 2023  a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 8 septembrie 2023 a intrat în vigoare la 8 septembrie 2023.

H.G. nr. 810 din 8 septembrie 2023  aprobă Normele metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar, cu metroul şi naval pentru elevi, prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

H.G. nr. 810 din 8 septembrie 2023  aprobă Normele metodologice privind acordarea gratuităţii la transportul public local şi metropolitan rutier, transportul public rutier judeţean şi interjudeţean pentru elevi, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

La data intrării în vigoare a La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 91 din 1 februarie 2017, cu modificările şi completările ulterioare se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 91 din 1 februarie 2017, cu modificările şi completările ulterioare.

2.2.            Definiții

În înţelesul prezentelor norme metodologice, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a)an şcolar - perioada anului calendaristic în care se desfăşoară activitatea de învăţământ preuniversitar a cărei durată este stabilită prin ordin al ministrului educaţiei conform prevederilor art. 115 alin. (2) lit. r) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare;

b)canale alternative - automate de vânzare titluri de călătorie, aplicaţii funcţionale pe dispozitive fixe, pagini de vânzări online, aplicaţii funcţionale pe dispozitive mobile sau alte aplicaţii informatice de vânzare a titlurilor de călătorie;

c)învăţământ preuniversitar - sistemul naţional de învăţământ preuniversitar constituit, conform cap. II al Legii nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, din totalitatea unităţilor de învăţământ de stat, particulare şi confesionale, autorizate să funcţioneze provizoriu/acreditate;

d)elevii din învăţământul preuniversitar - elevii înscrişi în unităţile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi postliceal;

e)titlu de călătorie - biletul de călătorie sau abonamentul în format fizic sau electronic, care se emite prin canalele de vânzare proprii ale operatorilor de transport, ale partenerilor acestora sau ale autorităţilor publice, conform reglementărilor proprii ale acestora avizate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii;

f)relaţie de călătorie - distanţa parcursă pe calea ferată care este cuprinsă între staţia de cale ferată de îmbarcare şi staţia de cale ferată de coborâre.

2.3.          Prevederile H.G. nr. 810 din 8 septembrie 2023:

,,Articolul 2

(1)Elevii prevăzuţi la art. 83 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar.

(2)Operatorii de transport feroviar de călători emit elevilor titluri de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), astfel: titluri de călătorie cu reducere 100% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a şi 100% din tariful de rezervare pentru trenurile cu regim de rezervare.

(3) Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, elevii plătesc integral următoarele diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz.

(4) Emiterea titlurilor de călătorie gratuite pentru elevi se realizează de la punctele de vânzare cu operator uman sau prin canale alternative.

(5) Emiterea titlurilor de călătorie de la punctele de vânzare cu operator uman se face în baza prezentării de către elev în format fizic, în original, a unuia dintre următoarele documente:

a)cardul naţional de elev valabil;

b)carnetul sau legitimaţia de elev emis/emisă de unitatea de învăţământ de apartenenţă; carnetul/legitimaţia de elev conţine minimum următoarele elemente: numele şi prenumele elevului, CNP-ul elevului, numărul matricol, viza pentru anul şcolar în curs;

c)adeverinţă emisă de unitatea de învăţământ de apartenenţă; adeverinţa, din care rezultă calitatea de elev, se emite pentru anul şcolar în curs, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1a);

d)adeverinţă colectivă pentru elevi în cazul călătoriei grupurilor de elevi; adeverinţa este prevăzută cu semnătura conducătorului unităţii de învăţământ şi ştampila unităţii de învăţământ, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1b).

(6) Emiterea titlurilor de călătorie prin canale alternative după ce calitatea de elev a fost confirmată se realizează în unul din următoarele moduri:

a)online prin interogarea bazei de date pe care Ministerul Educaţiei o transmite Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi care este pusă la dispoziţia operatorilor de transport feroviar;

b)la casa de bilete a operatorului de transport prin prezentarea unuia dintre documentele prevăzute la alin. (5), ulterior elevul putând procura bilete online pe perioada întregului an şcolar respectiv.

(7) Pentru achiziţionarea de titluri de călătorie gratuite, elevii sau reprezentanţii legali ai acestora poartă responsabilitatea documentelor prezentate, precum şi a datelor declarate în sistemul de achiziţionare online sau prin canale alternative.

(8) Pentru procurarea titlurilor de călătorie gratuite online, de la automatele de vânzare a titlurilor de călătorie sau prin canale alternative, confirmarea/validarea calităţii de elev se efectuează o singură dată pentru fiecare an şcolar în parte.

(9) De la data începerii anului şcolar şi până la data de 30 septembrie inclusiv, elevii pot călători în baza carnetului/legitimaţiei de elev sau a adeverinţei vizate pentru anul şcolar anterior.

(10) În cazul achiziţionării mai multor titluri de călătorie în aceeaşi zi, pentru călătoria cu acelaşi tren sau pentru relaţii de călătorie diferite în acelaşi timp de către aceeaşi persoană, contravaloarea călătoriilor suplimentare se va imputa elevului sau reprezentantului său legal.

(11) În cazul renunţării la călătorie, beneficiarul facilităţii la transport care deţine titlul de călătorie este obligat să solicite restituirea acestuia în condiţiile prevăzute de reglementările proprii ale operatorului de transport feroviar, în caz contrar călătoriile considerându-se efectuate.

Articolul 3

(1) La verificarea legalităţii călătoriei în tren, elevii prezintă titlul de călătorie în format fizic, în original, cu excepţia celor emise pe suport digital, şi un document de identitate în format fizic, în original, prevăzut cu nume, prenume, CNP şi fotografie, după caz: carte de identitate, paşaport, permis de şedere, permis de conducere, pentru elevii care au împlinit vârsta de 16 ani, sau certificatul de naştere în original/copie, pentru cei sub 14 ani. În locul documentului de identitate se acceptă şi carnetul/legitimaţia de elev în original dacă acesta/aceasta conţine fotografie şi CNP.

(2) În cazul în care, în tren, elevii nu prezintă documentele prevăzute la alin. (1), aceştia sunt consideraţi ca fiind fără titluri de călătorie şi sunt trataţi conform legislaţiei în vigoare şi reglementărilor proprii ale operatorului de transport feroviar.

Articolul 4

(1)Operatorii de transport feroviar întocmesc şi transmit Autorităţii pentru Reformă Feroviară, lunar, deconturi pentru titlurile de călătorie emise în cursul lunii respective pentru elevi, conform anexei nr. 1c).

(2) Pentru operatorii de transport feroviar de călători organizaţi teritorial în sucursale, calculul cheltuielilor de transport se face pe baza decontului centralizator transmis conform modelului prevăzut în anexa nr. 1c), decont care are la bază deconturile transmise de către sucursalele regionale de transport feroviar de călători.

(3)Decontarea facilităţilor la transportul elevilor pe calea ferată prevăzute în prezentele norme metodologice se efectuează în condiţiile legii din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, de la capitolul „Asigurări şi asistenţă socială“, către operatorii de transport feroviar, în baza deconturilor prezentate, conform anexei nr. 1c).

(4) Operatorii de transport feroviar răspund de păstrarea deconturilor şi a documentelor primare în baza cărora s-au întocmit deconturile, conform legii.

(5) Colectarea şi prelucrarea datelor necesare acordării facilităţilor pentru elevi la transportul intern feroviar se fac cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE.

Articolul 5

(1) Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului şcolar.

(2) Abonamentele lunare gratuite pentru elevi se eliberează, prin casieriile din staţiile de metrou, pe suport card contactless reîncărcabil nominal, în baza confirmării/validării calităţii de elev.

(3) Eliberarea/Reîncărcarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi prin casieriile din staţiile de metrou se face în baza carnetului de elev, vizat pentru anul şcolar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, sau a adeverinţei emise de unitatea de învăţământ pentru anul şcolar în curs, în original, sau a cardului naţional de elev, precum şi a cărţii de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani, sau a certificatului de naştere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani. În cazul în care verificarea calităţii de elev se va putea realiza prin intermediul Sistemului informatic integrat al învăţământului din România, elevii care au împlinit vârsta de 14 ani trebuie să prezinte cartea de identitate, iar elevii cu vârsta până în 14 ani trebuie să prezinte copia certificatului de naştere.

(4)Modelul adeverinţei care se emite de unitatea de învăţământ pentru gratuitate la transport este prevăzut în anexa nr. 1a).

(5) În primele 30 de zile de la începerea anului şcolar se va accepta carnetul de elev vizat pentru anul şcolar anterior sau adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ pentru anul şcolar în curs, pentru eliberarea abonamentului lunar gratuit.

(6) Elevii pot opta pentru reîncărcarea abonamentului lunar gratuit pe cardurile contactless reîncărcabile nominale prin intermediul unui portal şi/sau al aplicaţiilor mobile, după implementarea acestor soluţii de către operatorul de transport cu metroul.

(7) În cazul în care abonamentele lunare gratuite pentru elevi sunt reîncărcate pe cardul contactless reîncărcabil nominal prin intermediul unui portal şi/sau al aplicaţiilor mobile, verificarea calităţii de elev se va putea realiza prin intermediul Sistemului informatic integrat al învăţământului din România, conform unui protocol încheiat potrivit legii şi reglementărilor proprii ale operatorului de transport cu metroul, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE.

(8) În lipsa carnetului de elev/adeverinţei din care să rezulte calitatea de elev/cardului naţional de elev sau a actualizării Sistemului informatic integrat al învăţământului din România, după caz, nu se emit/reîncarcă pe cardurile contactless reîncărcabile nominale abonamentele lunare gratuite pentru călătoria cu metroul.

(9) Elevii prevăzuţi la alin. (1) beneficiază lunar de un singur abonament lunar gratuit. În cazul pierderii/furtului titlului de călătorie, elevii pot solicita emiterea unui duplicat, conform reglementărilor proprii ale operatorului de transport cu metroul.

(10) Abonamentul lunar gratuit pentru elevi se va putea elibera şi pentru perioade succesive de timp, pe card contactless reîncărcabil nominal. Valabilitatea abonamentelor lunare gratuite eliberate pentru perioade succesive de timp nu va putea depăşi data de 30 septembrie a anului şcolar următor.

Articolul 6

(1) La verificarea legalităţii călătoriei cu metroul, elevii prezintă carnetul de elev vizat pentru anul în curs, adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ pentru anul şcolar în curs sau cardul naţional de elev, după caz, precum şi cartea de identitate sau copia certificatului de naştere.

(2) În cazul în care, la un control al documentelor de călătorie, elevii fie nu prezintă documentele prevăzute la alin. (1), fie prezintă documente nevizate pentru anul şcolar în curs, aceştia sunt consideraţi ca fiind fără titlu de transport şi sunt trataţi conform legislaţiei în vigoare şi reglementărilor proprii ale operatorului de transport cu metroul.

Articolul 7

(1)Operatorul de transport cu metroul va întocmi lunar decontul pentru titlurile de transport cu metroul pentru elevi, conform anexelor nr. 1c)-1e).

(2)Calculul cheltuielilor aferente facilităţilor acordate elevilor pentru transportul cu metroul se va face de către operatorul de transport cu metroul, pe baza tabelelor nominale întocmite, conform anexei nr. 1d).

(3) Operatorul de transport cu metroul transmite decontul lunar Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii până la data de 15 a lunii pentru titlurile de transport eliberate sau valabile, după caz, în luna precedentă.

(4)Decontarea facilităţilor la transportul cu metroul al elevilor se va efectua, în condiţiile legii, din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din capitolul „Asigurări şi asistenţă socială“, în baza deconturilor prezentate, conform anexelor nr. 1d) şi 1e).

(5) Operatorul de transport cu metroul răspunde de păstrarea deconturilor şi a documentelor primare în baza cărora s-au întocmit deconturile, conform legii.

(6) Colectarea şi prelucrarea datelor necesare acordării facilităţilor de transport cu metroul se fac cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE.

Articolul 8

(1) Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate, pe bază de titlu de călătorie, pe tot parcursul anului şcolar, la bordul navelor operatorilor de transport care efectuează serviciu public de transport persoane pe căile navigabile interioare, în baza contractului încheiat, după caz, cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene sau asociaţia de dezvoltare intracomunitară.

(2) Titlurile de călătorie gratuite pentru elevi se eliberează prin punctele de vânzare ale operatorilor de transport care efectuează serviciu public de transport persoane pe căile navigabile interioare.

(3) Emiterea titlului de călătorie gratuit pentru elevi prin punctele de vânzare ale operatorilor de transport care efectuează serviciu public de transport persoane pe căile navigabile interioare se face în baza carnetului de elev, vizat pentru anul şcolar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, sau a adeverinţei emise de unitatea de învăţământ pentru anul şcolar în curs, în original, sau a cardului naţional de elev, precum şi a cărţii de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani, sau a certificatului de naştere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani. În cazul în care verificarea calităţii de elev se va putea realiza prin intermediul Sistemului informatic integrat al învăţământului din România, elevii care au împlinit vârsta de 14 ani trebuie să prezinte cartea de identitate, iar elevii cu vârsta până în 14 ani trebuie să prezinte copia certificatului de naştere.

(4)Adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ pentru gratuitate la transport este prevăzută în anexa nr. 1a).

(5) În primele 30 de zile de la începerea anului şcolar se va accepta carnetul de elev vizat pentru anul şcolar anterior sau adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ pentru anul şcolar în curs, pentru eliberarea titlului de călătorie gratuit.

(6) În lipsa carnetului de elev/adeverinţei din care să rezulte calitatea de elev/cardului naţional de elev sau a actualizării Sistemului informatic integrat al învăţământului din România, după caz, nu se emit/reîncarcă pe cardurile contactless reîncărcabile nominale titluri de călătorie lunare gratuite pentru călătoria pe căile navigabile interioare.

(7) Elevii prevăzuţi la alin. (1) beneficiază de un singur titlu de călătorie gratuit, pentru intervalul de timp pentru care s-a emis titlul de călătorie iniţial. În cazul pierderii/furtului titlului de călătorie, elevii pot solicita emiterea unui duplicat, conform reglementărilor proprii ale operatorului de transport pe căile navigabile interioare.

(8) Titlul de călătorie gratuit pentru elevi se va putea elibera şi pentru perioade succesive de timp, pe card contactless reîncărcabil nominal. Valabilitatea titlurilor de călătorie gratuite lunare eliberate pentru perioade succesive de timp nu va putea depăşi data de 30 septembrie a anului şcolar următor.

Articolul 9

(1) Elevii primesc acces la bordul navelor operatorilor de transport care efectuează serviciu public de transport persoane pe căile navigabile interioare, pe baza titlului de călătorie în format fizic, în original, cu excepţia celor emise pe suport digital, şi a unuia dintre următoarele documente:

a)cardul naţional de elev valabil;

b)carnetul sau legitimaţia de elev emis/emisă de unitatea de învăţământ de apartenenţă; carnetul/legitimaţia de elev conţine minimum următoarele elemente: numele şi prenumele elevului, CNP-ul elevului, numărul matricol, viza pentru anul şcolar în curs;

c)adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ de apartenenţă.

(2) În cazul în care, la un control al documentelor de călătorie, elevii fie nu prezintă documentele prevăzute la alin. (1), fie prezintă documente nevizate pentru anul şcolar în curs, aceştia sunt consideraţi ca fiind fără titlu de transport şi sunt trataţi conform legislaţiei în vigoare şi reglementărilor proprii ale operatorului de transport pe căile navigabile interioare.

Articolul 10

(1)Operatorul de transport pe căile navigabile interioare va întocmi lunar decontul pentru titlurile de transport pentru elevi, conform anexelor nr. 1c) şi 1d).

(2)Calculul cheltuielilor aferente facilităţilor acordate elevilor pentru transportul pe căile navigabile interioare se va face de către operatorul de transport, pe baza tabelelor nominale întocmite, conform anexei nr. 1d).

(3) Operatorul de transport va transmite decontul lunar Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii până la data de 15 a lunii pentru titlurile de transport eliberate sau valabile, după caz, în luna precedentă.

(4)Decontarea facilităţilor la transportul pe căile navigabile interioare al elevilor se va efectua, în condiţiile legii, din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din capitolul „Asigurări şi asistenţă socială“, în baza deconturilor prezentate, conform anexei nr. 1e).

(5) Operatorul de transport răspunde de păstrarea deconturilor şi a documentelor primare în baza cărora s-au întocmit deconturile, conform legii.

(6) Colectarea şi prelucrarea datelor necesare acordării facilităţilor de transport intern feroviar se fac cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE.

Articolul 11

Cardurile naţionale de elev, carnetele/legitimaţiile de elev şi adeverinţele care atestă calitatea de elev sunt nominale şi netransmisibile.

Articolul 12

Unităţile de învăţământ preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv unităţile de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, au obligaţia să distribuie în timp util carnetele/legitimaţiile de elev şi adeverinţele în format fizic, precum şi obligaţia completării acestora cu datele de identificare ale elevilor, respectiv nume, prenume, cod numeric personal, şi a vizării acestora la începutul fiecărui an şcolar.

Articolul 13

Viza de valabilitate constă în aplicarea ştampilei şi semnăturii conducerii unităţii de învăţământ pentru fiecare an şcolar.

Articolul 14

(1) Ministerul Educaţiei şi Autoritatea pentru Reformă Feroviară încheie un protocol pentru transmiterea datelor de identificare ale elevilor, pe care Autoritatea pentru Reformă Feroviară le va pune la dispoziţia operatorilor de transport feroviar, operatorilor de transport cu metroul sau operatorilor de transport care efectuează serviciu public de transport persoane pe căile navigabile interioare, în baza contractului încheiat, după caz, cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene sau asociaţia de dezvoltare intracomunitară.

(2) Datele sunt actualizate şi transmise automat, pe cale electronică, de către Ministerul Educaţiei către Autoritatea pentru Reformă Feroviară, conform prevederilor protocolului prevăzut la alin. (1), înainte de începerea fiecărui an şcolar şi ori de câte ori este necesar.

(3) Datele transmise conform prevederilor alin. (2) se consideră a fi valabile până la momentul transmiterii unei versiuni actualizate a datelor.

(4) În lipsa carnetului de elev/adeverinţei din care să rezulte calitatea de elev/cardului naţional de elev sau a actualizării Sistemului informatic integrat al învăţământului din România, după caz, nu se emit titluri de călătorie gratuite pentru călătoria cu operatorii de transport feroviar, operatorii de transport cu metroul şi operatorii de transport care efectuează serviciu public de transport persoane pe căile navigabile interioare, în baza contractului încheiat, după caz, cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene sau asociaţia de dezvoltare intracomunitară.

(5) Operatorii de transport feroviar, operatorii de transport cu metroul şi operatorii de transport care efectuează serviciu public de transport persoane pe căile navigabile interioare, în baza contractului încheiat, după caz, cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene sau asociaţia de dezvoltare intracomunitară, au acces la rezultatul interogării bazei de date conform prevederilor protocolului prevăzut la alin. (1).

Articolul 15

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii emite proceduri de lucru valabile pentru operatorii de transport feroviar de călători, operatorii de transport cu metroul şi operatorii de transport care efectuează serviciu public de transport persoane pe căile navigabile interioare, în baza contractului încheiat, după caz, cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu autoritatea administraţiei publice locale sau judeţene sau asociaţia de dezvoltare intracomunitară”. 

Sursa:

1.     LEGEA nr. 198 din 4 iulie 2023 a învăţământului preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare,

2.     H.G. nr. 810 din 8 septembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 8 septembrie 2023,

3.     NOTĂ DE FUNDAMENTARE la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi

4.     ORDINUL nr. 6.072 din 31 august 2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior.



 

 https://www.juridice.ro/729962/iccj-ril-admis-prestarea-activitatii-de-reprezentare-juridica-de-catre-consilierii-juridici.html