duminică, 1 noiembrie 2020

Prevederi noi privind Statutul personalului didactic

 


 



 

Statutul personalului didactic a fost completat de către LEGEA nr. 184 din 20 august 2020 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

 

LEGEA nr. 184 din 20 august 2020 a fost publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 762 din 20 august 2020 și a intrat în vigoare la data de 23 august 2020.

 

LEGEA nr. 184 din 20 august 2020 precizează:

 

1. La articolul 234, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Nu pot ocupa funcţiile prevăzute la alin. (1) persoanele condamnate penal definitiv pentru infracţiuni contra persoanei săvârşite cu intenţie în împrejurări legate de exercitarea profesiei, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

2. După articolul 293 se introduce un nou articol, articolul 293^1, cu următorul cuprins:

Articolul 293^1

Nu pot ocupa o funcţie didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracţiuni contra persoanei săvârşite cu intenţie în împrejurări legate de exercitarea profesiei, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

 

Prevederile LEGII nr. 184 din 20 august 2020 sunt aplicabile:

 

  1. personalului didactic şi didactic auxiliar,
  2. personalului de conducere, de îndrumare şi de control.

 


 

Pentru ca acea interdicție să se aplice, condamnarea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

 

  1. Persoana în cauză să fie condamnată definitiv,
  2. Persoana în cauză să fie condamnată definitiv pentru o infracțiune contra persoanei, prevăzută la TITLUL I Infracțiuni contra persoanei în Codul Penal al României,
  3. Persoana în cauză să fi săvârșit acea infracțiune cu intenție
  4. Persoana în cauză să fi comis infracțiunea în împrejurări legate de exercitarea profesiei

 

În orice situație în care vor fi îndeplinite condițiile enumerate mai sus, ocuparea funcției nu va mai fi posibilă de către personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi de către cel de conducere, de îndrumare şi de control până la reabilitare, amnistie sau grațiere.

 

Pentru cititorii LEGIStm, punem la dispoziție, în format pdf, Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar - Titlul IV, Capitolul I din Legea nr. 1 din 2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare.

 

Autor: Ionut NISTOR - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!


 https://www.juridice.ro/729962/iccj-ril-admis-prestarea-activitatii-de-reprezentare-juridica-de-catre-consilierii-juridici.html